De uitbetaling van je eerste pensioenuitkering

Eenmalig of maandelijkse uitbetaling van je pensioen

Heb je een keuze gemaakt en je pensioen aangevraagd? Dan krijg je van ons, óf in een keer het afkoopbedrag van je pensioen, óf je krijgt je eerste maandelijkse uitkering. We leggen hieronder uit wat je nu mag verwachten.
 

Je krijgt je pensioen in één keer - afkoop

Nadat je je afkoop hebt aangevraagd, krijg je een bericht van ons. Hierin staat:

•   de datum waarop je je afkoopbedrag krijgt; 

•   de hoogte van dit eenmalige afkoopbedrag.


Heeft afkoop gevolgen voor mijn toeslagen?
Bij eenmalige uitbetaling (afkoop) kan het zijn dat je lagere toelagen krijgt van de Belastingdienst of Sociale Verzekeringsbank. Afkoop kan bijvoorbeeld invloed hebben op je huurtoeslag en zorgtoeslag:

  • Huurtoeslag

Een tip: je kunt voorkomen dat je minder huurtoeslag krijgt door bij je belastingaangifte het afkoopbedrag op te geven als ‘bijzonder inkomen’.

  • Zorgtoeslag

Door het afkopen van je pensioen gaat je zorgtoeslag waarschijnlijk omlaag. Dat komt omdat de Belastingdienst het afkoopbedrag optelt bij je inkomen.

 

Je krijgt je pensioen maandelijks

Nadat je je pensioen hebt aangevraagd, krijg je van ons een bericht. Hierin staat:

•   de datum waarop je je eerste pensioen krijgt;

•   hoeveel ouderdomspensioen je per jaar krijgt;

•   of je gekozen hebt voor een hoog-laagconstructie of laag-hoogconstructie;

•   of je gekozen hebt om een deel van je pensioen om te zetten in nabestaandenpensioen;

•   of je met deeltijdpensioen gaat.

Ga je later dan de eerste van de maand met pensioen, dan krijg je de eerste maand een gedeeltelijke uitkering. De maand erop krijg je dan voor het eerst je volledige pensioen uitgekeerd.
 

Handig om te weten

Je betaalt belasting over je ouderdomspensioen

Je ouderdomspensioen is een bruto bedrag. Daarover betaal je dus nog belasting. We houden de belasting automatisch voor je in en betalen die aan de Belastingdienst. Het kan zijn dat het belastingtarief waarmee wij standaard rekenen niet het juiste tarief is. Hoeveel belasting je betaalt, hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Het kan zijn dat je dus nog extra belasting moet betalen.

Je ontvangt een overzicht met het bruto en netto bedrag van je uitkering

De eerste keer dat je ouderdomspensioen krijgt, ontvang je van ons een bruto-netto overzicht. Op het overzicht staat hoeveel ouderdomspensioen je bruto krijgt en hoeveel je netto overhoudt. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Geef wijzigingen op tijd aan ons door

Wij willen je ouderdomspensioen natuurlijk graag goed en op tijd betalen. Daarvoor hebben wij jouw juiste gegevens nodig. Als je met pensioen bent, moet je sommige wijzigingen aan ons doorgeven.