Wanneer wil je met pensioen?

Krijg je binnenkort je AOW-uitkering? Dan kún je tegelijk je ouderdomspensioen laten ingaan. Ook kun in een keer je pensioen laten uitbetalen als je pensioen lager is dan de afkoopgrens. Maar wist je dat je bij een maandelijkse uitkering je al 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen kunt gaan? Of zelfs tot 5 jaar na je AOW-leeftijd kunt uitstellen. Je kiest het moment dat je met pensioen gaat dus zelf.

Hieronder de keuzemogelijkheden:
 

Maandelijkse uitkering

Je kunt je ouderdomspensioen eerder of later in laten gaan dan je AOW-leeftijd of op je AOW-leeftijd. Je kunt:

  • eerder met pensioen: je stopt dan met werken voor je AOW-leeftijd;
  • gedeeltelijk met pensioen: je gaat dan minder werken voor je AOW-leeftijd;
  • met pensioen op je AOW-leeftijd;
  • later met pensioen: je werkt dan door na je AOW-leeftijd;

De keuze die je maakt heeft invloed op de hoogte van jouw pensioenuitkering. Hieronder lees je meer over jouw keuzemogelijkheden.

Heb je een keuze gemaakt en je pensioen aangevraagd? Dan krijg je van ons óf in een keer het afkoopbedrag van je pensioen óf je krijgt je eerste maandelijkse uitkering. We leggen hieronder uit wat je nu mag verwachten.

Eerder met pensioen

Wil je voor je AOW-leeftijd met pensioen? Dan krijg je maandelijks een lager pensioenbedrag. Want stop je eerder met werken, dan bouw je minder lang pensioen op. Ook krijg je je opgebouwde pensioen over een langere periode uitgekeerd.

AOW-overbruggingspensioen
Ga je voor je AOW-leeftijd met pensioen? Dan kun je je pensioen tot aan je AOW-leeftijd aanvullen met een AOW-overbruggingspensioen. Dit overbruggingspensioen begint op zijn vroegst 5 jaar voor je AOW-leeftijd en stopt automatisch zodra je AOW ingaat.

Belangrijk om te weten:
• Je betaalt het AOW-overbruggingspensioen uit jouw ouderdomspensioen. Hierdoor krijg je na je AOW-leeftijd een lager pensioenbedrag.

• Het ouderdomspensioen vanaf je AOW-leeftijd mag door jouw AOW-overbruggingspensioen niet lager worden dan de wettelijke afkoopgrens (€ 503,24 bruto per jaar in (2021)).

Gedeeltelijk met pensioen voor je AOW-leeftijd?

Wil je minder werken en tegelijk gedeeltelijk met pensioen? Ook dat kan voor je AOW-leeftijd. Dit natuurlijk in goed overleg met je werkgever. Ga je minder werken, dan:

• bouw je minder ouderdomspensioen op;

• krijg je vanaf je pensioendatum een lager ouderdomspensioen;

• bouw je over de uren die je nog werkt in de horeca of catering gewoon ouderdomspensioen bij ons op tot je 68e:

• is je uiteindelijke pensioen dus hoger dan wanneer je helemaal stopt met werken.
 

Met pensioen op je AOW-leeftijd

De meeste mensen kiezen ervoor om op hun AOW-leeftijd ook direct hun pensioen te laten ingaan. Dit is net iets eerder dan je pensioendatum bij ons. In de horeca en catering is vanaf 2018 de standaard pensioenleeftijd 68 jaar. Als je blijft werken in de horeca of catering dan bouw je tot je 68e pensioen op. Ga je op je AOW-leeftijd met pensioen, dan bouw je minder lang pensioen op. De datum waarop je AOW-uitkering begint, is afhankelijk van je geboortedatum. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2019 van 66 jaar en 4 maanden naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden.
 

Later met pensioen

Wil je na je AOW-leeftijd met pensioen? Dat is gunstig voor de hoogte van je ouderdomspensioen: je krijgt dan een hoger maandelijks bedrag. Werk je langer door in de horeca of catering, dan bouw je tot je 68e nog pensioen bij ons op. Wil je later stoppen met werken? Houd dan rekening met het volgende:

• Je kunt je pensioeningangsdatum uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd.

• Je stelt alléén je ouderdomspensioen uit: je bouwt tot je 68e ouderdomspensioen bij ons op.

• Je ouderdomspensioen mag door het uitstel niet hoger worden dan je laatstverdiende salaris.

• Heb je de uitgestelde pensioendatum bereikt (binnen 5 jaar na je AOW-leeftijd), dan kun je je ouderdomspensioen opnieuw uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd.
 

 

Eenmalige uitkering van je totale pensioen in één keer

Bij bovenstaande keuzemogelijkheden wordt er uitgegaan van een maandelijkse uitkering. Je kunt je le opgebouwde pensioen ook in één keer laten uitbetalen. Ook wel je pensioen ‘afkopen’ genoemd. Dit kan als het totale bedrag op je 68e jaar lager is dan € 503,24 bruto per jaar in (2021). Kies je voor deze mogelijkheid, dan ontvang je van ons een eenmalig bedrag. Je kunt je afkoop laten ingaan:

  • als je AOW ingaat;
  • als je 68 wordt;
  • of op een later moment dan je AOW ingaat, maar uiterlijk 5 jaar na je AOW-datum.

 

Pensioen aanvragen?