Elke maand hetzelfde pensioenbedrag

Als je je ouderdomspensioen aanvraagt, heb je een aantal keuzes. Krijg je vanaf je pensionering maandelijks ouderdomspensioen, dan gaan wij ervan uit dat je elke maand hetzelfde pensioenbedrag krijgt. Maar je hebt nog andere keuzes. Op deze pagina leggen we dit aan je uit.

1. Elke maand hetzelfde ouderdomspensioen

Je krijgt elke maand hetzelfde pensioenbedrag. Dit is waarvan we uitgaan bij het berekenen van je maandelijkse ouderdomspensioen.

2. In het begin meer ouderdomspensioen, later minder

Bij de 'hoog-laagconstructie' krijg je in het begin meer ouderdomspensioen en later minder. Dat is handig als je direct na je pensioendatum meer geld nodig hebt dan later. Bijvoorbeeld als je nog hypotheek moet betalen. Of als je een grote reis wilt maken. Wees ervan bewust dat je later een lager ouderdomspensioen krijgt. Je laagste pensioenbedrag is minimaal 75% van je hoogste pensioenbedrag en mag niet lager zijn dan € 503,24 (bruto per jaar in 2021).

3. In het begin minder ouderdomspensioen, later meer

Bij de 'laag-hoogconstructie' krijg je eerst minder ouderdomspensioen en later meer. Dat is handig als je partner bijvoorbeeld nog werkt na jouw pensioendatum. Jullie krijgen dan in het begin ook nog het salaris van je partner. Je laagste pensioenbedrag is minimaal 75% van je hoogste pensioenbedrag en mag niet lager zijn dan € 503,24 (bruto per jaar in 2021).

4. Je kunt ook kiezen voor deeltijdpensioen voor je 68e

Je kunt er ook voor kiezen om voor je 68e gedeeltelijk met pensioen te gaan. Je gaat dan minder werken, terwijl je ook gedeeltelijk met pensioen gaat. Je gaat dan bijvoorbeeld voor 50% werken en voor 50% met pensioen. Je moet daarover goede afspraken maken met je werkgever. Je krijgt vanaf je 68e een lager ouderdomspensioen, omdat je minder werkt en dus minder opbouwt. Maar het ouderdomspensioen is minder laag dan wanneer je helemaal stopt met werken. Want je bouwt tot je 68e nog ouderdomspensioen op over de uren die je werkt.

5. Ouderdomspensioen omzetten in nabestaandenpensioen

Je kunt ervoor kiezen om een deel van je ouderdomspensioen om te zetten in nabestaandenpensioen. Dat noemen we ook wel ‘uitruil van ouderdomspensioen in nabestaandenpensioen'. Je krijgt dan zelf minder ouderdomspensioen, maar je partner en kinderen krijgen dan nabestaandenpensioen van ons als je overlijdt.

Je geeft je keuze aan op het aanvraagformulier

Wil je meer weten over de keuzes hierboven en wat ze betekenen voor de hoogte van je ouderdomspensioen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij leggen je graag meer uit. Op het aanvraagformulier voor ouderdomspensioen geef je aan wat je keuze is. Het aanvraagformulier krijg je automatisch 9 maanden voordat je AOW ingaat. Of je vraagt het formulier aan via de klantenservice: (079) 363 14 00.

 

Wanneer maak je deze pensioenkeuze?

Als je je ouderdomspensioen aanvraagt. Het is handig om er al eerder over na te denken.