Wel of geen afkoop?

Heb je op je 68e ouderdomspensioen bij ons opgebouwd dat lager is dan € 474,11 bruto per jaar (2018)? Dan kopen wij je ouderdomspensioen af. Dit betekent dat we jouw ouderdomspensioen in één keer uitbetalen. Je krijgt eenmalig een bedrag en geen (maandelijks) ouderdomspensioen. Voor afkoop gelden de voorwaarden die hieronder staan. Afkoop vraag je aan via onze klantenservice. Wil je toch liever maandelijks ouderdomspensioen? Dat kan ook. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice. Je krijgt van ons 9 maanden voor je AOW-datum bericht dat je jouw ouderdomspensioen of afkoop kunt aanvragen. 

 

Je kunt je ouderdomspensioen of afkoop op verschillende momenten in laten gaan

  • als je AOW ingaat;
  • als je 68 wordt;
  • een later moment dan je 68e, maar uiterlijk 5 jaar na AOW-datum.


Er zijn vijf voorwaarden voor afkoop

Dit zijn de voorwaarden als je je ouderdomspensioen voor je 68e wilt afkopen:

  1. je werkt minimaal 2 jaar niet meer in de horeca of catering of je gaat met pensioen
  2. je ouderdomspensioen is lager dan de afkoopgrens: € 474,11 bruto per jaar (2018)
  3. je hebt niet binnen twee jaar nadat je bent gestopt met het opbouwen van ouderdomspensioen bij ons waardeoverdracht aangevraagd
  4. je krijgt geen uitkering of pensioen van ons (zoals een WAO-gatuitkering of een vroegpensioen)
  5. je bereikt over meer dan 9 maanden je AOW-leeftijd.

Werk je al twee jaar of langer niet meer in de horeca of catering en wil je jouw ouderdomspensioen afkopen? Log dan in met je Digid op de pagina 'Afkoop aanvragen'.

De overheid is bezig met het aanpassen van de wetgeving over het afkopen van het ouderdomspensioen voor pensionering. De plannen die er nu zijn, houden in dat dit vanaf 1 januari 2019 niet meer mag. Ze vinden het belangrijk dat je het pensioen laat staan tot en met het moment dat je met pensioen gaat.


Afkoop beïnvloedt misschien toeslagen

Je krijgt misschien minder toeslagen als je je ouderdomspensioen afkoopt. Vraag dat vooraf na voor toeslagen die je ontvangt, bijvoorbeeld van de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank. We leggen dit voor twee toeslagen uit:

  1. Huurtoeslag: geef het afkoopbedrag op als ‘bijzonder inkomen’ bij je belastingaangifte. Zo voorkom je dat je van de Belastingdienst minder huurtoeslag krijgt.
  2. Zorgtoeslag: je zorgtoeslag gaat waarschijnlijk omlaag. De Belastingdienst telt het afkoopbedrag namelijk op bij je inkomen.