Je wordt ziek of arbeidsongeschikt

Stel, je wordt ziek of arbeidsongeschikt en kunt daardoor niet meer werken. Of je moet minder gaan werken. Wat gebeurt er dan met je ouderdomspensioen?

 

Je bouwt minder ouderdomspensioen op tijdens de eerste 2 jaar

Behalve als je andere afspraken hebt gemaakt met je werkgever, krijg je minder salaris in de eerste 2 jaar dat je ziek bent. Je bouwt ouderdomspensioen op over het salaris dat je werkgever aan jou betaalt. Je werkgever moet ons wel je nieuwe salaris doorgeven. Hoeveel salaris je krijgt als je ziek bent? Dat hangt af van de afspraken in de horeca en catering. Op de onderstaande websites vind je meer informatie.

Voor de horeca:

Voor de catering:

 

Je bouwt geen ouderdomspensioen meer op als je uit dienst gaat

Stopt je contract terwijl je ziek bent? Dan bouw je geen ouderdomspensioen meer bij ons op. Je hebt misschien recht op een Ziektewetuitkering van het UWV. Je vindt meer informatie over deze uitkering op www.uwv.nl. Lees ook wat er met je pensioen gebeurt als je werkloos wordt.

 

De opbouw van je ouderdomspensioen verandert na 2 jaar ziekte

Ben je na 2 jaar nog steeds ziek? Dan bekijkt het UWV voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent en voor hoeveel procent je nog kunt werken. Als je na 1 januari 2004 arbeidsongeschikt werd gelden de regels van de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Werd je voor 1 januari 2004 arbeidsongeschikt? Dan gelden de regels van de WAO. Lees wat er met je pensioen gebeurt:

 

Beleid voor premievrije voortzetting

Je pensioenopbouw kan blijven doorlopen als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt raakt (IVA). Wel gelden enkele voorwaarden om voor deze premievrije voortzetting in aanmerking te komen. Zo moeten we binnen een jaar na de arbeidsongeschiktheidsdatum een aanvraag van je ontvangen hebben. Als wij deze aanvraag niet binnen een jaar ontvangen, vervalt deze mogelijkheid. Op basis van onderzoek hebben wij besloten dat wij deze voorwaarden, die wij in het verleden hebben gesteld, niet achteraf aanpassen. Lees meer over ons beleid.